Gezondheid

Thee, herbalism en gezondheid

Binnen Anna Herbalism heeft welzijn en gezondheid een centrale rol, zoals ook naar voren komt uit de naam. Herbalism, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is een holistische benadering die de verbinding van de mens met natuur, tradities en kruiden benadrukt en vanuit deze visie zoekt naar natuurlijke manieren om het welzijn te ondersteunen en te bevorderen. Tegelijkertijd vinden we het essentieel dat moderne wetenschappelijke inzichten hierin een waardevolle en integrale rol spelen.

Het menselijk lichaam is geëvolueerd in nauwe samenhang met de natuur – omringd door planten, kruiden en natuurlijke voedingsbronnen. Ons organisme is hierop afgestemd. Vooral in de afgelopen vijftig jaar is onze voeding echter sterk veranderd: we consumeren steeds meer bewerkte en geïndustrialiseerde producten die van nature niet passen bij de behoeften van het lichaam. Dit kan op termijn leiden tot gezondheidsrisico’s, zoals klachten, aandoeningen en chronische ziekten. Vanuit dit perspectief biedt herbalism een realistische en krachtige filosofie die welzijn op een doordachte en samenhangende manier benadert. In bepaalde talen wordt men zelfs duidelijker gewezen op de relatie tussen thee en kruiden en kruidengeneeskunde/herbalism in het algemeen. Zo is het woord voor thee in Pools ‘herbata’. 

Wij geven hierbij geen medisch advies en zien kruidengeneeskunde niet als een alternatief voor medicijnen en moderne geneeskunde, maar als een (preventieve) aanvulling. Geneesmiddelen worden vaak ontwikkeld door het extraheren en concentreren van een werkzaam bestanddeel van een stof in de natuur die effectief is gebleken bij de behandeling van bepaalde lichamelijke of geestelijke klachten. In die zin pakken medicijnen klachten of ziektes acuut aan, terwijl heilzame kruiden gezien moeten worden als preventieve middelen. De filosofie van het gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’ is hier van toepassing. Deze filosofie wijst op het belang van een continue en regelmatige opname van belangrijke stoffen zoals bijvoorbeeld vitamines en antioxidanten.

De interactie tussen bepaalde stoffen en het menselijk lichaam is zeer complex en kan sterk variëren van persoon tot persoon. Stoffen die zeer effectief zijn bij de behandeling van klachten of ziekten van bepaalde mensen kunnen bij anderen niet effectief blijken. Vanwege de complexiteit van dit onderwerp worstelt in veel gevallen zelfs de moderne geneeskunde met het doen van sluitende uitspraken over voeding en de rol bij het voorkomen van klachten en ziekten. Vaak worden daarom statistische methoden gebruikt voor het maken van gevolgtrekkingen.

Verschillende volkeren hebben door de tijd heen ontdekt en gezien dat bepaalde kruiden en stoffen een gunstige invloed kunnen hebben op de menselijke gezondheid. Wat hier opmerkelijk is, is dat verschillende beschavingen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusies zijn gekomen en dat dezelfde effecten door de eeuwen heen worden waargenomen. Daarom is er veel collectief bewijs om de gunstige effecten van deze kruiden en stoffen te ondersteunen. Deze kennis is met de tijd echter verdwenen uit het collectieve geheugen en naar de achtergrond verschoven. Als Anna Herbalism willen we er daarom aan bijdragen dat mensen zich weer hierin verdiepen en kennis hiervan opdoen. Bij onze theesoorten hebben wij informatie over de gezondheidsvoordelen die bekend zijn opgenomen.

Welzijn gaat veel verder dan consumptie. Het zou waarschijnlijk niet incorrect zijn om te beweren dat meer mensen lijden aan mentale en sociale klachten dan aan fysieke aandoeningen. Daarom is het met name belangrijk om stil te staan bij de rol die thee vervult als sociaal en cultureel verbinder. Dit aspect verdient onze aandacht, en we zullen hier dan ook uitgebreid op ingaan.

Wat is gezond?

Tegenwoordig wordt het woord gezond vaak ten onrechte gebruikt als marketinglabel. Zo zien we in reclames een verkeerde scheiding tussen lekker en gezond, alsof dit onderscheid altijd al zou bestaan. Maar al te vaak denken we te laat na over het begrip gezond.

De vraag wanneer iets de label gezond verdient, is niet triviaal. Als we in een woordenboek kijken, zien we bijvoorbeeld ‘heilzaam’ als betekenis. Iets dat heilzaam is, kan echter in de verkeerde dosis schadelijk zijn. Een nog ingewikkelder geval is fruit dat is behandeld met pesticiden, wat tegenwoordig vaak het geval is. De consensus is dat fruit er mooi uit moet zien zonder onvolkomenheden en de aanwezigheid van insecten. Het is natuurlijk wel zo dat appels bijvoorbeeld veel heilzame stoffen bevatten, zoals antioxidanten, maar op deze manier kunnen ze ook schadelijke stoffen bevatten. De vraag rijst dan of de consumptie van zo’n appel gezond is, en of de term gezond een ‘netto’ term is waarin heilzame en schadelijke zaken tegen elkaar kunnen worden afgestreept? Het is dus sowieso een ingewikkelde vraag, maar we kunnen in ieder geval concluderen dat er een risico is gezien de onzekere factoren.

Herbalism biedt houvast en een natuurlijke oplossing voor deze vraagstukken, doordat het uitgaat van de omgeving waarin het menselijk organisme is geëvolueerd en inspeelt op wat het lichaam nodig heeft en als natuurlijk of onnatuurlijk ervaart.

Natuurlijke bronnen en supplementen

We zien tegenwoordig op veel plaatsen dat supplementen worden aangeboden waarvan wordt geclaimd dat ze een gunstige werking hebben op de gezondheid. Vaak bevatten deze supplementen bestanddelen van bijvoorbeeld planten of kruiden. En hoewel er kwalitatief hoogstaande producten bestaan, kiezen wij er echter bewust voor om geen supplementen aan te bieden op onze website en winkel. Wij geloven enkel in de directe consumptie van de natuurlijke bronnen en thee biedt bij uitstek de meest natuurlijke wijze hiervoor. Wij geloven enkel in onverwerkte en organische producten, omdat er hier een lange historie bestaat omtrent de gunstige werking terwijl dit niet het geval is bij supplementen.  

Bronnen

We kunnen specifiek de volgende boeken aanraden:

  • ‘Encyclopedia of Herbal Medicine’, door Andrew Chevallier. Dit is het meest uitgebreide naslagwerk wat we kunnen aanraden waarin hij ingaat op 550 kruiden en eigenschappen;

  • ‘Medicinal Herbs’, door Rosemary Gladstar. Dit is een wat bondiger werk over herbalism en meer aan te raden voor een beginner in dit onderwerp.

  • ‘Cancer hates tea’, door Maria Uspenski. Dit is een fascinerende boek wat wel een sterkere mening inneemt dan voorgaande twee bronnen met betrekking tot gezondheidsvoordelen en met name met betrekking tot kanker.